Kako poboljšati brzinu web stranice? (2022.)

Autor

Dario Vučina

Kategorija

Web stranica

Datum

srp 30, 2022

Kako poboljšati brzinu web stranice? (2022.)

Ako je vaša WordPress stranica spora i tjera korisnike da čekaju, tada ćete se morati suočiti s negativnim utjecajima. Neki od njih su povećanje stope napuštanja početne stranice, loše rangiranje u pretraživanju i smanjenje konverzije.

Srećom, postoje rješenja za ovakav problem. WordPress kao platforma nudi vam nekoliko opcija kako biste optimizirali brzinu web stranice. Brže web stranice poboljšavaju korisničko iskustvo, povećavaju promet vaše web stranice i pomažu kod SEO-a.

Sadržaj

 • Zašto je brzina web stranice važna?
 • Kako provjeriti brzinu web stranice?
 • 4 besplatna alata za provjeru brzine WordPress stranice
 • WordPress plugini za poboljšanje brzine učitavanja web stranice
 • 10 načina za smanjenje vremena učitavanja stranice na WordPress web stranicama

Zašto je brzina web stranice važna?

Istraživanja pokazuju da je od 2015. do 2020. prosječna ljudska pozornost pala s 15 na 12 sekundi.

Kada korisnici prvi put dođu na vašu web stranicu, imate samo nekoliko sekundi da privučete njihovu pozornost i natjerate ih da razmišljaju o vašoj web stranici. Ako se vaša web stranica ne učitava pravilno, upravljanje nadzornom pločom bi moglo postati otežano, što utječe na vaš rad i učinkovitost.

Osim toga, posjetitelji će s negativnim povratnim informacijama napustiti vašu web stranicu i nikada se više neće vratiti, niti će ikome preporučiti da posjeti vašu stranicu. To će dovesti do velikog gubitka za vašu stranicu.

I ne samo to, već Google sada uključuje i brzinu web stranice u algoritam rangiranja, što znači da brzina web stranice igra važnu ulogu u rangiranju pretraživanja.

Dakle, ako vašoj web stranici treba previše vremena za učitavanje, to znači da gubite svoju publiku i rangiranje u tražilicama.

Dakle, ako želite poboljšati svoju poziciju u SERP-ovima (search engine results page), poboljšanje brzine bi vam trebalo biti prioritet. Istraživanja su pokazale da stranica kojoj treba više od 3 sekunde da se učita, rezultira time da gotovo 47% korisnika odlazi sa stranice. Dakle, da biste zadržali posjetitelje na svojoj web stranici, brzina je vrlo važna.

Danas su online kupci toliko nestrpljivi da ne mogu čekati ni sekundu da učitaju stranicu.

Stoga, ako imate web stranicu za webshop na WordPressu, bolje se pripremite za velika poboljšanja kako biste svoje poslovanje učinili profitabilnijim i učinkovitijim.

Ukratko, ako želite više prometa na svojoj web stranici, pretplatnika i prihoda, onda morate raditi na tome da svoju WordPress web stranicu učinite što bržom.

Kako provjeriti brzinu web stranice?

Često svi misle da je brzina njihove web stranice u redu samo zato što se ne čini sporom na njihovom računalu.

Budući da posjećujete svoju web stranicu, preglednici poput Chromea pohranjuju vašu web stranicu u memoriju i dok pretražujete, automatski dohvaća stranicu čim počnete upisivati ​​adresu. Zbog toga se vaša web stranica odmah učitava na vašem računalu.

Međutim, običan korisnik koji posjećuje vašu web stranicu možda se neće suočiti s istim stvarima. Korisnici koji se nalaze na različitim geografskim lokacijama doživjet će potpuno drugačije iskustvo.

Zato preporučujemo da provjerite brzinu svoje web stranice. Nakon što obavite test brzine web stranice, saznat ćete kojoj brzini web stranice trebate težiti. Dobro vrijeme učitavanja web stranice je ispod 3 sekunde.

Međutim, što je brže vrijeme učitavanja stranice, to ćete brže ostvariti prihod. Stoga je vrlo važno provjeriti brzinu web stranice.

4 besplatna alata za provjeru brzine WordPress stranice

Google PageSpeed Insights

PageSpeed ​​Insights je alat pomoću kojeg možemo analizirati izvedbu web stranice i sadržaj web stranica na mobilnim i stolnim uređajima te dati prijedloge za poboljšanje vaše web stranice.

Pruža i otklanjanje pogrešaka u izvedbi i korisničko iskustvo u stvarnom svijetu koji vam pomažu riješiti probleme i učiniti vašu web stranicu bržom.
brzina web stranice

Pingdom tools

Nitko ne voli spore web stranice. Kako bismo vam pomogli u analizi brzine vaše web stranice, možete koristiti alat pod nazivom Pingdom.

Ovaj postupak omogućuje testiranje brzine učitavanja vaše web stranice. Osim toga, ocjenjuje vašu web stranicu na temelju nekoliko metrika. Na primjer, pokazuje koliko je zahtjeva bilo potrebno i koliko je preusmjeravanja izvršeno.

To je isplativo praćenje performansi vaše web stranice. Koristeći ovo, možete pratiti vrijeme rada, performansu, brzinu i pouzdanost svoje web stranice za bolje korisničko iskustvo.

Kako biste provjerili izvedbu, unesite URL web stranice u polje na glavnoj stranici, odaberite lokaciju i zatim pokrenite test. Možda ćete morati pričekati neko vrijeme ovisno o tome koliko ljudi provodi test. A kada test bude gotov, dobit ćete rezultate.

Budući da će rezultati svaki put biti drugačiji, morat ćete to učiniti nekoliko puta kako biste dobili prosječnu brojku. To će vam dati sveobuhvatniji pregled uspješnosti vaše web stranice i dati grafikone koja područja vaše stranice treba poboljšati.
poboljšati vrijeme učitavanja WordPress stranice

GTMetrix

Pingdom tools izvrstan su način za provjeru performansi, ali možete isprobati i GTMetrix. Ovo je još jedan besplatni alat za provjeru brzine koji može biti od velike pomoći za vašu web stranicu. Djeluje poput Pingdoma, ali pruža detaljnije informacije.

Nudi vam bolju optimizaciju i prijedloge na temelju rezultata. Test možete započeti unosom URL-a na stranicu, a zatim klikom na tekst na vašoj web stranici. Budući da se izvodi temeljito, može potrajati više vremena za dovršetak.

Kada se test završi, dobit ćete pristup velikom broju podataka. Vidjet ćete koliko se brzo vaša stranica učitava, kao i druge podatke, uključujući ukupnu veličinu. Prikazuje najosnovnije informacije za brže učitavanje vaše stranice.

Ovisno o vašoj temi, slikama koje ste prenijeli, dodacima koje koristite i mnogim drugim postavkama, u potpunosti optimizira vašu web stranicu i daje vam rezultate kako bi vaša web stranica bolje radila.
plugini za poboljšanje brzine učitavanja

Google Analytics

To je usluga web analitike koju nudi Google koja prati i izvješćuje o cjelokupnom prometu web stranice. Ovaj alat nije samo za stručnjake za marketing ili SEO, već alat koji vam pomaže u stjecanju ozbiljnih uvida u vašu web stranicu.

Google Analytics vam daje potpune informacije o uspješnosti vaše web stranice. Pristupa svim Google-ovim jedinstvenim uvidima i mogućnostima machine learninga za poboljšanje vaših podataka.

I također vam pomaže u poboljšanju vašeg korisničkog iskustva. Nudi vam niz marketinških alata koji će vam pomoći u rangiranju web stranice i ostvarivanju visokih prihoda. Ovo je osmišljeno kako bi vam pomoglo u praćenju ukupne izvedbe vaše stranice.
smanjenje vremena učitavanja stranice

WordPress plugini za poboljšanje brzine učitavanja web stranice

Imate nekoliko plugina koji će pomoći bržem učitavanju vaše web stranice. Evo nekoliko besplatnih plugina koje možete koristiti za bolju izvedbu web stranice.

 • Autoptimize
 • WP Fastest Cache
 • W3 Total Cache
 • Jetpack by WordPress.com
 • Smush – Compress, Image Optimizer, Lazy Load, WebP Images
 • Hummingbird – Speed Optimize, Cache, Minify & Defer Critical CSS/Javascript
 • Speed Booster Pack PageSpeed & Performance Optimization

10 načina za smanjenje vremena učitavanja stranice na WordPress web stranicama

Do sada ste saznali zašto je brzina važna i kako provjeriti brzinu stranice. Sada slijedi što još možete učiniti da povećate brzinu svoje web stranice.

1. Odaberite najbolji plan hostinga

Hosting je prostor gdje postoji vaša web stranica. Vaš kućni namještaj je poput web stranice, a vaša je kuća poput hosta. Ako vaša kuća nije izgrađena na dobrim temeljima, onda bi vam namještaj mogao propasti ravno kroz pod.

Odabir pravog plana hostinga jedan je od prvih i najvažnijih koraka za bolju izvedbu vaše web stranice. Moglo bi se činiti dobrom idejom odabrati davatelja usluga hostinga koji ima neograničenu propusnost, neograničen prostor, e-poštu, domene i više.

Ono što ne razumijemo u vezi s ovom ponudom je da shared hosting ne pruža dobro vrijeme učitavanja za velik broj korisnika. Kada korisnik pristupi vašoj web stranici, vaš pružatelj usluga hostinga odredit će koliko brzo će im se informacije proslijediti.

Neki su jednostavno spori. Stoga možemo reći da o vašem poslužitelju ovisi koju će brzinu dati vašim korisnicima. Razlog tome je što loš odabir pružatelja usluga hostinga može poništiti vaš trud.

Čak i kada optimizirate brzinu svoje web stranice, neće biti velike razlike ako je vaš poslužitelj spor.

2. Koristite plugine za predmemoriju WordPressa

Plugini za predmemoriju uvelike poboljšavaju korisničko iskustvo i ubrzavaju rad vaše web stranice. Stoga možemo reći da je jedna od najvažnijih značajki za ubrzavanje vaše web stranice korištenje plugina za predmemoriju.

Predmemoriranje je važno za vašu web stranicu jer vam omogućuje da preskočite većinu koraka i umjesto da svaki put prolazite kroz cijeli proces, ono izrađuje kopiju stranice odmah nakon prvog učitavanja i zatim čuva tu predmemoriranu verziju za buduće posjete.

Dakle, ovo je razlog zašto svakom vlasniku WordPress stranice preporučujemo plugine za predmemoriju. Ovo može vašu web stranicu učiniti mnogo bržom i učinkovitijom.

Pogledajmo razne plugine za predmemoriju koje možete koristiti za poboljšanje svoje WordPress stranice:

 • W3 Total Cache
 • WP Rocket
 • WP Super Cache
 • Sucuri

Također možemo koristiti plugine za nadzor za WordPress koji mogu biti od velike pomoći.

WP Umbrella je sveobuhvatan plugina za praćenje za WordPress. Stalno provjerava vrijeme neprekidnog rada i izvedbu web stranice i upozorava vas ako nešto pođe po zlu (prekid rada ili porast prometa).

Plugin vam pruža bitne informacije o vremenima učitavanja iz cijelog svijeta, kao što su vrijeme TTFB, TCP, TLS i DNS. WP Umbrella također nadzire WordPress PHP pogreške koje mogu spriječiti loše performanse i sigurnost.

WordPress stranica spora

3. Odaberite mrežu za isporuku sadržaja (CDN)

CDN je također važan čimbenik za ubrzavanje vaše WordPress stranice. Glavna značajka CDN-a je da vam nudi najbolje vrijeme učitavanja za vašu web stranicu bez obzira koju vrstu web stranice koristite.

Glavna svrha CDN-a je pružiti visoku dostupnost i performanse distribucijom usluge na različitim geografskim lokacijama (tj. poslužiteljima) koji rade zajedno kako bi omogućili brzu isporuku internetskog sadržaja.

CDN vam omogućuje brzi prijenos HTML stranica, JavaScript datoteka, slika, videa itd. Popularnost CDN-a raste iz dana u dan. Danas većinu internetskog prometa opslužuju CDN-ovi, uključujući promet s velikih web-mjesta poput Amazona, Netflixa itd.

Osim velikih web stranica, svi vaši blogovi također koriste ovo, a ako se bavite internetskim marketingom pomoću WordPressa, nećete se iznenaditi kada čujete da neki od vaših omiljenih blogova koriste CDN-ove.

Razne druge značajke CDN-a su:

 • Poboljšavanje brzine.
 • Poboljšavanje rada poslužitelja.
 • Pomaganje u SEO optimizaciji.
 • Poboljšavanje korisničkog iskustva.
 • Štedi vaš novac.

4. Uvijek ažurirajte svoje plugine i temu

Danas je većina ljudi vrlo svjesna ažuriranog softvera i uređaja. Razumijemo da je lako otupjeti na te poruke, pogotovo kada su rezultati potrebnih ažuriranja često nevidljivi tipičnom korisniku.

Međutim, kada se radi o WordPressu, uvijek biste trebali ažurirati svaki aspekt svoje stranice što je prije moguće. Bitno je ne ignorirati ažuriranja nakon što postanu dostupna, bilo da se radi o temeljnim ažuriranjima za vašu WordPress instalaciju ili novim verzijama vaše WordPress teme ili plugina.

Najvažniji razlog za to je sigurnost jer će nova ažuriranja osigurati da je vaša stranica sigurna od najnovijih prijetnji.

Međutim, ažuriranjem web stranice osigurat ćete da ono ostane što je brža moguće. WordPress programeri uvijek pokušavaju poboljšati i ažurirati temeljni softver kako bi bio brži i bolje optimiziran. Ažuriranjem osiguravate da svaki aspekt WordPressa radi s vrhunskom izvedbom.

5. Izbrišite neiskorištenu temu i plugine

Odabir najbolje teme i dodataka i njihovo ažuriranje najbolja je metoda za opremanje vaše WordPress stranice.

Još jedna stvar o kojoj se može pobrinuti za optimizaciju brzine je brisanje nekorištenih tema i plugina koji nisu u upotrebi. Ovo je zadatak održavanja stranice koji biste trebali redovito obavljati.

Zato što će teme i plugini koji nisu aktivni na vašoj stranici zauzeti nešto prostora na vašem poslužitelju. Držanje nepotrebnog sadržaja može zbuniti administratore i korisnike.

Postoje dva principa koja biste trebali uzeti u obzir:

 • Nemojte aktivirati plugine koji su beskorisni.
 • Trebali biste biti vrlo oprezni prilikom instaliranja plugina jer vam neki plugini mogu ozbiljno smetati.

Ako prođete kroz sve plugine na svojoj web stranici, shvatit ćete da neki plugini nisu od koristi. Na primjer, ako koristite WordPress SEO tvrtke Yoast, nije vam potreban XML sitemap plugin.

Također, ne morate preuzimati plugine za provjeru neispravnih poveznica WordPress web stranica. To možete jednostavno provjeriti na internetu koristeći W3C Link Checker.

6. Smanjite vrijeme odgovora poslužitelja

Spor odgovor poslužitelja utječe na performansu. Stoga morate razumjeti koliko se brzo vaša web stranica učitava jer to izravno utječe na promet na vašoj web stranici. Što je brže vrijeme učitavanja, to će se korisnici više angažirati na vašoj stranici.

Kao što svi znamo, vrijeme učitavanja stranice i vrijeme odgovora poslužitelja važni su čimbenici koji će pomoći vašoj stranici da se rangira na primarnoj stranici.

Kako biste poboljšali svoju web stranicu, vrlo je važno smanjiti vrijeme odgovora poslužitelja jer ako ne smanjite vrijeme odgovora, vašoj web stranici može trebati više vremena da se učita što rezultira povećanom stopom napuštanja početne stranice.

Google PageSpeed ​​Insights preporučuje da TTFB bude manje od 200 ms kao dobro vrijeme odgovora poslužitelja. TTFB, što je skraćenica za (Time to First Byte), mjerenje je vremena potrebnog pregledniku prije nego što primi svoj prvi bajt podataka od poslužitelja.

Što je dulje vrijeme potrebno za dohvaćanje tih podataka, to je dulje vrijeme potrebno da se oni prikažu na vašoj stranici. Možete koristiti razne alate da to provjerite. Uzeo sam rezultat web stranice WP Swings u alatima za testiranje TTFB.

brzina WordPress stranice

7. Optimizacija slike

Vaše slike mogu imati veliki utjecaj na brzinu vaše WordPress stranice. Slika unosi iskru u vaš sadržaj i čini ga privlačnijim za gledatelje. Sadržaj koji ima šarene slike privlačniji od dugih odlomaka.

Međutim, ako vaše slike nisu optimizirane, mogu vam naštetiti umjesto koristiti. Čak možemo reći da su neoptimizirane slike glavni razlog spore brzine s kojom se početnici suočavaju.

Web stranica s neoptimiziranim slikama smetat će vašoj dragocjenoj propusnosti što također usporava sve i uništava korisničko iskustvo.

Dakle, prije učitavanja slike, bilo da je učitavate s mobilnog ili stolnog računala, svakako optimizirajte sliku.

Komprimirajte i uredite sliku koristeći Photoshop i Gimp. Koristite JPEG format za učitavanje slike. Prestanite koristiti velike slike koje imaju veće veličine.

Također imamo neke druge najbolje prakse koje preporučuje Google koji će vam pomoći u optimizaciji slika:

 • Koristiti slikovne CDN-ove
 • Animirane GIF-ovi mogu se zamijeniti videozapisima
 • Ne koristiti lijeno učitavanje slika
 • Koristiti WebP slike

8. Uvijek očistite svoju biblioteku medija

Kako vaša web stranica počinje rasti, vaša medijska biblioteka se puni slikama, dokumentima i drugim datotekama. Uobičajeno je da dugotrajne stranice sadrže stotine i tisuće slikovnih datoteka.

Čak i ako koristite optimizaciju slike, mnoge datoteke mogu početi štetiti resursima vašeg poslužitelja. Velika količina takvih datoteka možda se više neće ni koristiti.

Identificiranje i brisanje ovih medijskih datoteka može biti nevjerojatna muka ako se radi ručno. Srećom, postoje plugini koji vam mogu pomoći.

Preporučuje se korištenje plugina Media Cleaner za čišćenje medijskih datoteka.

9. Cloud Hosting Provider

Tradicionalni oblik web hostinga je shared hosting. U ovom slučaju, jedan poslužitelj obrađuje stranicu više kupaca što rezultira padom sustava. Imamo i druge pružatelje usluga hostinga kao što su VPS i dedicated hosting, ali cloud hosting je najbolji od svih.

Danas 90% korisnika koristi usluge cloud hostinga za svoje web stranice.

Cloud hosting je vrsta hosting providera koji hostira web stranicu u svojim prostorijama, čiji dio može kupiti svatko.

Prije pokretanja WordPress stranice, preporučuje se da pitate svog pružatelja usluga koji upravlja WordPressom o njihovom proizvodu i kompatibilnosti s WordPressom. Oni vam mogu dati informacije i ideje za brži rad vaše web stranice.

To će vam pomoći da potrošite manje vremena na dobivanje više informacija i pomoći će vam da bolje optimizirate brzinu svoje web stranice.

10. Smanjenje CSS-a i JavaScripta

Ova se pravila pojavljuju kada PageSpeed ​​Insights otkrije da se veličina jednog od vaših resursa može smanjiti smanjivanjem JS i CSS koda. Svoju web stranicu možete učiniti manjom i bržom smanjivanjem ovih kodova.

Ovo uklanja suvišne i nepotrebne podatke poput razmaka, uklanja komentare, kombinira datoteke i optimizira različite programske obrasce.

Možete koristiti mnoge resurse za smanjivanje:

 • Za smanjivanje CSS-a možete koristiti CSSNano i CSSO.
 • Za smanjivanje JavaScripta, možete koristiti UglifyJS.

poboljšati wordpress stranicu

  Naš blog