Sigurnost WordPress stranice: Kako zaštititi svoju web stranicu u 2022.?

Autor

Dario Vučina

Datum

srp 29, 2022

Sigurnost WordPress stranice: Kako zaštititi svoju web stranicu u 2022.?

WordPress je najpopularniji sustav za upravljanje sadržajem koji je otvorenog koda i besplatan. Pokreće više od 43,3% weba. Ogromna zajednica stoji iza uspjeha WordPressa.

WordPress je moćan i fleksibilan, a njegova jednostavnost korištenja čini ga vrlo popularnim. A zbog ove popularnosti, WordPress je također glavna meta hakera.

To nije zato što WordPress nije dobar sustav. U stvarnosti, to je jedan od najprovjerenijih i najstabilnijih sustava. Ali zbog velike zajednice suradnika i toliko mnogo plugina/tema, vrlo je teško održavati sigurnost WordPress stranice.

Postoje mnogi razlozi koji povećavaju ranjivost WordPress stranice.

Neki od njih su:

  • Vlasnici Maximum WordPressa ne ažuriraju WordPress redovito.
  • Instalacija poništenih tema i plugina trećih strana.
  • Teme i plugini kupljeni od treće strane ne ažuriraju se iako ih je lako ažurirati.
  • Korištenje zadanog korisničkog imena ‘admin’ koje se stvara tijekom instalacije WordPressa.
  • Koristite slabe vjerodajnice za prijavu koje hakeri mogu lako probiti nakon upotrebe nekoliko kombinacija.
  • URL-ovi web stranica uključuju HTTP unatoč HTTPS-u za siguran prijenos podataka.
  • Korištenje loše mrežne veze za korisničke interakcije.
  • Hosting tvrtka ne pruža korisničku podršku i pouzdana sigurnosna rješenja.
  • Korisničke uloge nisu dobro definirane.
  • Vlasnici trgovina ne prate aktivnosti web stranice.
  • Nepoduzimanje točnih sigurnosnih mjera i korištenje plugina za iste.
  • Napadači koriste zlonamjerni softver kako bi oštetili web stranice.

Dakle, znači li to da se WordPress ne bi trebao koristiti za izradu web stranica za bloganje? Ne.

WordPress može koristiti bilo tko i koliko god želi! Hakeri mogu čitati i pisati vaše podatke jer vaša stranica nije ažurirana s najnovijim funkcijama WordPressa i niste poduzeli nikakve sigurnosne korake koji su im na kraju pomogli da vaša stranica bude puna ranjivosti.

Stoga ćete u ovom članku upoznati neke od najboljih praksi pomoću kojih se može održati sigurnost stranice.

Sadržaj

  • Zašto je sigurnost WordPress stranice važna?
  • Vrste WordPress napada i savjeti kako ih izbjeći
  • Savjeti za sigurnost u WordPressu
  • Preporučeno: Sigurnosni plugini za WordPress
  • Sigurnosni kontrolni popis spreman za korištenje WordPressa
  • Često postavljana pitanja o sigurnosti WordPressa

Zašto je sigurnost WordPress stranice važna?

Evo nekoliko statistika koje će vam pokazati zašto je sigurnost WordPress stranice važna:

  • 98% napada događa se zbog plugina.
  • 81% ranjivosti WordPressa događa se zbog slabih ili ukradenih lozinki.
  • 51% WordPress web stranica podvrgnuto je napadima uskraćivanja usluge.
  • U 2021. Sucuri je uklonio štetni malware s 94% WordPress web stranica.
  • 41% ranjivosti uzrokovano je vašom hosting platformom.
  • 40% web stranica zahvaćeno je skriptiranjem između stranica.
  • 52% napada dolazi zbog zastarjelih verzija WordPressa.
  • 59% stranica pati od ranjivosti zbog zlonamjernog koda, zlonamjernog softvera i botneta.

WordPress suradnici i zajednica svakodnevno dodaju nove značajke. Suradnici rješavaju sve sigurnosne poteškoće i osiguravaju nove sigurnosne parametre, stoga morate održavati svoj WordPress ažuriranim kako biste ga održali sigurnim.

sigurnost WordPress stranice

Vrste WordPress napada i savjeti kako ih izbjeći

Ranjivost jezgre WordPressa

WordPress pomaže vašem poslovanju u smanjenju troškova, pruža značajne mogućnosti za inovacije i otvorenog je koda. No s dostupnošću izvornog koda potencijalnim kibernetičkim kriminalcima postaje lako identificirati ključne ranjivosti i iskoristiti ih.

Stoga je jedan od najlakših načina da svoju WordPress stranicu izložite napadima da nastavite s korištenjem ažuriranih verzija WordPressa i pokretanjem starijih verzija WordPressovog skriptnog jezika PHP.

Kao pomoć, neki programeri prepoznaju takve ranjivosti i stvaraju načine za njihovo popravljanje kako bi održali sigurnost vaše WordPress web stranice.

Štoviše, kako biste sačuvali svoju WordPress stranicu, provjerite jeste li stalno instalirali ažuriranja. Da biste to učinili, jednostavno se prijavite na svoj administratorski račun WordPress web stranice i kliknite Nadzorna ploča→Ažuriranja.

Napadi grubom silom

U napadu grubom silom, kibernetički kriminalac pokušava kombinaciju lozinki dok ne razbije ispravnu. Ova vrsta napada je vrlo česta. Vrlo je učinkovit na slabim lozinkama i korisničkim imenima.

U slučaju da primate nasumične zahtjeve za prijavu, to je jasan pokazatelj napada grubom silom. Stoga biste trebali voditi računa o sustavu jačine lozinki u WordPressu. Možete pokušati slijediti ove savjete:

  • Koristite dobru kombinaciju numeričkih i abecednih znakova.
  • Pokušajte koristiti duge i jake lozinke.
  • Izbjegavajte riječi koje odgovaraju vašoj tvrtki ili web stranici.
  • Za intenzivniju sigurnost dodajte dvofaktorsku autentifikaciju.

Ranjivost plugina i tema

Plugini i teme najbolji su način za dodavanje dodatne funkcionalnosti vašoj WordPress web stranici. No plugini su se također pokazali vrlo ranjivima na napade. Budući da su potpuno pouzdani za programere, potrebno ih je ažurirati kako bi se izbjegle zloupotrebe.

Dakle, kako biste izbjegli napade na vašu web stranicu, provjerite jesu li vaši plugini kompatibilni s najnovijim ažuriranjima. Plugini koji dugo nisu ažurirani su oni koji će najvjerojatnije biti hakirani i stoga se ne bi trebali koristiti.

Cross-site Ranjivost

Još jedan vrlo čest napad je cross-site ili XSS napad. U XSS napadu cyber kriminalac učitava zlonamjerni JavaScript kod. Ovo je usmjereno na preusmjeravanje na drugu stranicu ili prikupljanje podataka bez znanja korisnika.

Češći tipovi XSS napada su metode u stilu krađe identiteta kao što su pretplate na bilten ili objave na forumu.

Kako biste izbjegli ovu vrstu napada, važno je osigurati odgovarajuće postupke provjere valjanosti podataka na cijeloj vašoj WordPress web stranici. Štoviše, provjera je značajna vještina koja je potrebna za najveću sigurnost. To znači da svi podaci na vašoj web stranici zadovoljavaju vaša očekivanja.

DDoS napad

DDoS napadi su najpopularniji tip napada. Velike organizacije poput Netflixa, Sonyja, Amazona itd. postale su njihov plijen.

Distribuirani napad uskraćivanja usluge (DDoS) događa se u trenutku kada je web poslužitelj napunjen mnoštvom zahtjeva da poslužitelj padne i ruši se. DDoS napadi česti su i među malim i velikim organizacijama i vrlo su opasni.

Kako biste izbjegli DDoS napad, trebali biste onemogućiti eksploatirane API-je tijekom napada kako biste smanjili broj zahtjeva. Također biste trebali onemogućiti aplikacije trećih strana za interakciju s vašom WordPress web stranicom.

Također, trebali biste koristiti plugine koji automatski blokiraju IP adrese koje izvode sumnjive aktivnosti.

Kako zaštiti WordPress stranicu

Savjeti za održavanje WordPress sigurnosnih rješenja

Evo nekoliko savjeta koje možete slijediti kako biste svoju web stranicu zaštitili od većih problema.

Odaberite sigurnog davatelja usluga hostinga

U 2021. 41% WordPress web stranica bilo je hakirano zbog sigurnosne ranjivosti na njihovoj odabranoj hosting platformi. Stoga je odabir sigurnog i upravljanog pružatelja usluga hostinga vrlo važan za svakog predstavnika trgovine.

Kada kupujete svoj plan hostinga za WordPress, uzmite u obzir faktore kao što su vrijeme rada, brzina, korisnička podrška i sigurnost.

Besplatne i jeftinije hosting platforme mogu ugroziti sigurnost vaše stranice i postati laka meta za hakere. Stoga nemojte kupovati hosting platformu samo zato što je besplatna. Također, izbjegavajte korištenje shared hostinga jer može povećati rizik od unakrsne kontaminacije.

U shared hostingu isti poslužitelj koriste tisuće drugih internetskih trgovina. Ovdje, ako je tuđa web stranica namjerno hakirana, vaša web stranica također je pogođena jer koristite isti poslužitelj.
U ovom slučaju postajete žrtva, i to bez da ste išta učinili!

Možete se držati na sigurnoj udaljenosti od unakrsne kontaminacije i drugih ranjivosti WordPressa koje uzrokuju platforme za hosting. Ako odaberete hosting platformu kojoj je prioritet zaštititi vašu stranicu od ranjivosti i koja je uvijek tu da pomogne u situacijama potrebe.

Ažurirajte svoju WordPress web stranicu

Stranice koje nisu ažurirane najnovijim funkcijama WordPressa i PHP-a lako je ciljati. Glavni razvojni tim WordPressa često donosi nova izdanja za održavanje sigurnosti web stranica. Iako je proces ažuriranja koji WordPress nudi nedvojbeno ugodan i gladak, mnoge stranice koriste staru verziju WordPressa.

Sva manja ažuriranja instaliraju se automatski. Vlasnici trgovina moraju samo sami instalirati glavna ažuriranja. Kada instalirate najnoviju verziju, provjerite jeste li napravili sigurnosnu kopiju svoje stranice kako biste se spasili od neželjenih situacija.

Mnoga ažuriranja WordPressa nisu kompatibilna s vašim postojećim pluginima i temama. Stoga prvo trebate provjeriti kompatibilnost svojih plugina i tema s najnovijom verzijom WordPressa. U slučaju da vaši WordPress plugini i teme nisu kompatibilni, možete ih ažurirati prije instaliranja najnovije verzije WordPressa.

Ako ste instalirali najnoviju verziju, a da niste provjerili njezinu kompatibilnost s vašim pluginima i temama, to može naštetiti vašoj web stranici i morat ćete ručno vratiti prethodnu verziju. Stoga je priprema sigurnosne kopije stranice i provjera kompatibilnosti toliko važna tijekom ažuriranja WordPressa.

Također možete stvoriti probno okruženje da provjerite podržava li vaša web-lokacija novu verziju WordPressa ili trebate li poduzeti dodatne korake kako biste je učinili kompatibilnom s vašom trgovinom.

Ažurirajte/izbrišite svoje dodatke i teme

Trenutačno postoji 55 000+ plugina u WordPress biblioteci. Kako biste (58 000+) poboljšali performanse i funkcionalnost svoje web stranice, mogli biste iskoristiti nekoliko WooCommerce plugina i tema.

Ovi plugini i teme dodaju dodatne značajke i personaliziraju cijelo putovanje vaših kupaca.

Više od 52% napada na WordPress događa se jer vlasnici trgovina ne koriste sigurne plugine i teme. Stoga održavanje sigurnosti WordPressa također ovisi o pluginima i temama koje instalirate za svoje poslovanje.

Ako želite zaštititi svoju web stranicu od ovih napada, ažurirajte ili izbrišite plugine i teme koje se ne koriste dulje vrijeme.

Koristite sljedeće korake da ažurirate svoje plugine i teme.

Koraci za ažuriranje WordPress dodataka
  • Idite na svoju WordPress Admin ploču.
  • Pritisnite gumb za ažuriranje na bočnoj traci.
  • Kliknite na plugin koji želite ažurirati u ovom trenutku.
  • Sada kliknite na gumb Update Plugins koji se nalazi na vrhu.
Koraci za ažuriranje WordPress teme
  • Idite na nadzornu ploču WordPressa.
  • Idite na Appearance > Themes s lijeve bočne trake.
  • Odaberite temu koju želite ažurirati.
  • Sada kliknite na gumb Ažuriraj sada.

Pomoću ova četiri jednostavna koraka možete zaštititi svoju WordPress web stranicu od hakera. Sada je vrijeme da provjerite plugine i teme koje rijetko koristite za svoje poslovanje.

Moguće je da ste instalirali višestruka proširenja i teme koje su samo navedene u pozadini, a jedva da koristite bilo koje od njih za aktivnosti svoje web stranice. Ako je to slučaj, onda je bolje da na neko vrijeme izbrišete ta proširenja i teme jer ih ne želite za svoju tvrtku.

Sve te plugine i teme možete jednostavno instalirati kad god smatrate da su potrebni u vašim poslovnim aktivnostima. Ali ako ih ne želite, bolje je da ih izbrišete iz svog sustava.

Prije nego što krenemo prema drugim savjetima o sigurnosnim rješenjima za WordPress, preporučio bih da se držite podalje od nulled plugina jer imaju sigurnosne nedostatke, a na vašu web stranicu lako može utjecati zlonamjerni softver.

Kupite plugine i teme od web stranica ili programera kojima možete vjerovati za probleme s WordPressom. Uvijek provjerite recenzije, ocjene, reputaciju i datum posljednjeg ažuriranja dodatka ili teme koju planirate kupiti.

Koristite jako korisničko ime i lozinku

Korisničko ime koje WordPress stvara prema zadanim postavkama tijekom instalacije je admin, što nije sigurno ime za bilo koje web mjesto. Ako želite izbjeći ranjivosti koje bi se mogle pojaviti zbog vaših vjerodajnica za prijavu, tada instalirajte plugin za WordPress koji vam može pomoći da bez napora promijenite svoje korisničko ime.

Ovdje je plugin koji možete razmotriti za promjenu korisničkog imena Username Changer.

Ne samo korisničko ime, već i vaša zaporka treba biti dovoljno jaka da nitko ne može pogoditi vaše podatke za prijavu čak i nakon što stvorite nekoliko različitih kombinacija. Nemojte koristiti jednu lozinku za više web stranica, može biti opasno.

Koristite alate za zaštitu lozinkom kao što je LastPass za generiranje sigurnih i jakih lozinki. Pomoću ovog alata možete jednostavno generirati jaku i jedinstvenu lozinku koju hakeri ne mogu predvidjeti.

Provjerite koriste li i vaši korisnici jake i jedinstvene lozinke. Za veću sigurnost ažurirajte svoje lozinke što je češće moguće. Također možete postaviti datumski raspon nakon kojeg vaši korisnici moraju stvoriti nove vjerodajnice za prijavu.

Uvjeravajući korisnike da promijene svoje lozinke, možete smanjiti rizik povezan sa sigurnošću vaše stranice.

Koristite dvofaktorsku provjeru autentičnosti

2FA stvara drugi zaštitni sloj na vašim stranicama za prijavu. U slučaju da je napadač uspio probiti vaše podatke za prijavu, ne bi mogao ući u vaš WordPress administratorski panel.

Ako omogućite 2FA za svoje korisnike, oni moraju unijeti tajni ključ ili kod generiran na ručnim uređajima. Generira jednokratnu lozinku koju je potrebno unijeti unutar određenog vremena.

Ovaj se kod također mijenja svaki put kada netko pokuša ući na vašu web stranicu. Stoga čuva vašu stranicu sigurnom. Upotrijebite Google Authenticator kako biste omogućili funkcije 2FA.

Nakon što omogućite Google Authenticator, korisnici će morati unijeti tajni ključ za ulazak na vašu web stranicu. U slučaju da nisu unijeli pravi tajni ključ, ne bi mogli ući u vašu WordPress administratorsku ploču čak i ako su njihovo korisničko ime i lozinka točni!

Napravite ograničenje na pokušaje prijave u WordPress

Ograničite koliko puta korisnik može pokušati pristupiti vašoj web stranici. Može spriječiti mogućnost pogađanja vaših vjerodajnica za prijavu i čini vašu stranicu za prijavu sigurnijom.

Možete provjeriti tko pokušava ući u vašu administratorsku ploču i blokirati njihove IP adrese ako smatrate da je njihova prijava sumnjiva.

Na taj način možete na vrijeme zaštititi svoju stranicu, a hakeri se neće imati priliku igrati u vašoj administratorskoj ploči.

Koristite HTTPS stranicu

Posjedovanje HTTPS stranice osigurava da su vaši podaci šifrirani između vašeg poslužitelja i svih preglednika. Ako neovlašteni korisnici pokušaju pristupiti dijeljenim podacima, na kraju neće dobiti ništa.

Štoviše, Google radije rangira one stranice koje imaju HTTPS u svom URL-u. Ako nemate SSL certifikat, Google će prikazati upozorenje “nije sigurno” za URL vaše web stranice. Stoga morate uključiti HTTPS u svoj URL, jer olakšava stjecanje povjerenja kupaca i pažnje prema vašoj web stranici.

Uvijek imajte na umu da posjetitelji žele brza i sigurna rješenja, tako da jednostavno ne možete zanemariti uključivanje ovog dodatnog ‘s’ u svoj URL.

Nekada je za kupnju SSL certifikata bilo potrebno oko 80 USD. Kupnja SSL certifikata bila je skupa i stoga mnogi vlasnici trgovina nisu mogli iskoristiti prednosti HTTPS stranice.

Nakon što su shvatili važnost SSL certifikata za vlasnike trgovina, mnoge hosting tvrtke počele su ga pružati besplatno. Možete dobiti svoj besplatni SSL certifikat od Bluehosta, Hostgatora, Kinsta, InMotiona i WPEnginea.

sigurnosna rješenja WordPressa

Planirajte redovite sigurnosne kopije WordPressa

U slučaju da izgubite podatke, pojave se pogreške ili napadači pokušaju utjecati na sigurnost vaše web stranice, možete upotrijebiti sigurnosne kopije za vraćanje prethodne verzije.

Sigurnosne kopije stvaraju točnu kopiju vaše postojeće WordPress stranice kako biste mogli vratiti verziju bez grešaka i zaštititi imidž svoje marke.

Ovisno o vašem poslovanju, možete odlučiti trebate li raditi sigurnosne kopije tjedno ili svaki sat.

Ako često stvarate i objavljujete sadržaj na svojoj web stranici, savjetuje se sigurnosno kopiranje svakog sata. Osobito ako imate webshop, tada možete češće raditi sigurnosne kopije.

Ali ako vaša web stranica rijetko proizvodi sadržaj ili izvodi bilo kakve promjene, tada možete raditi sigurnosne kopije svaki tjedan. Ovisi o vašem poslovnom modelu.

U slučaju da se dogodi bilo kakva pogreška, možete oživjeti svoju prethodnu verziju pomoću sigurnosnog plugina u roku od nekoliko sekundi kako to ne bi utjecalo na iskustvo vaših kupaca na vašoj web stranici i kako ne biste propustili nikakvu potencijalnu prodaju.

Ograničite administratorski pristup WordPressu

U WordPressu postoji šest unaprijed definiranih korisničkih uloga. Svaka uloga može obavljati određeni skup zadataka koji se nazivaju njihovim sposobnostima. Ove korisničke uloge definirane su kao super administrator, administrator, urednik, autor, suradnik i pretplatnik.

Ako korisničke uloge nisu točno definirane, to može naštetiti vašoj web stranici. Budući da neki korisnici mogu obavljati aktivnosti koje oni ne bi trebali obavljati.

Stoga definirajte korisničke uloge kako biste ograničili administratorski pristup i zaštitili svoju WordPress web stranicu od hakera. Možete odlučiti želite li koristiti unaprijed definirane korisničke uloge ili stvoriti novu korisničku ulogu.

Također, ne zaboravite promijeniti vjerodajnicu za prijavu i izbrisati korisničke uloge kada zaposlenik napusti vaše radno mjesto.

Osigurajte svoju datoteku wp-config.php

wp-config.php je najvažnija datoteka koju imate na svojoj WordPress web stranici. Ako ne zaštitite svoj wp-config.php, hakeri mogu lako pristupiti vašoj WordPress bazi podataka i oštetiti vaše informacije.

Dakle, za sigurnost WordPress baze podataka uključite sljedeći kod u svoju .htaccess datoteku.

Također biste trebali onemogućiti svoje datoteke WordPress direktorija iz sigurnosnih razloga. Onemogućavanjem datoteka vašeg WordPress imenika nitko ne može pristupiti vašim osjetljivim informacijama i pružiti sigurnosne prijetnje.

  • Generirajte nove tajne ključeve pomoću veze (https://api.wordpress.org/secret-key/1.1/salt/)
  • Kopirajte generirane tajne ključeve
  • Zamijenite u datoteci wp-config.php

Ako se ne osjećate ugodno ažurirati svoje .php ili .html datoteke, možete se obratiti razvojnom programeru ili pružatelju usluga hostinga kako biste izvršili promjene i zaštitili svoje datoteke.

Prekinite neaktivne sesije

U WordPressu se može odrediti više korisničkih uloga. U takvim situacijama postaje potrebno obrisati ili prekinuti sesije koje su neaktivne u prilično dugom intervalu.

Pretpostavimo da, dok uređujete objavu na WordPressu, na stol vašeg pisca stigne još jedan zadatak ili vaš dizajner izvodi neke promjene na vašoj odredišnoj stranici, i odjednom je pozvan da prisustvuje hitnom sastanku.

U takvim okolnostima, vjerojatnost da vaša web stranica može biti hakirana automatski se povećava. Stoga prekidanje neaktivnih sesija postaje važno za sigurnost vaše web stranice.

Iskoristite sigurnu mrežnu vezu

Provjerite je li protokol za prijenos datoteka koji vaš web poslužitelj koristi siguran i zaštićen. Mnogi pružatelji usluga hostinga danas pružaju SFTP usluge koje su sigurnije od standardnog FTP-a.

Sve interakcije koje se uspostavljaju pod SFTP-om dobro su šifrirane i sigurne. Ako hakeri pokušaju pristupiti podacima koji se prenose s vašeg poslužitelja na bilo koji web preglednik, neće dobiti ništa u svoje ruke.

Moraju zatvoriti svoj sustav s punim razočaranjem. Stoga uvijek koristite sigurnu mrežnu vezu kako biste zaštitili svoje podatke i podatke svojih klijenata.

Provjerite sve svoje WordPress aktivnosti

Svoju WordPress web stranicu možete osigurati provjerom svih aktivnosti koje se odvijaju na vašoj web stranici. A ako otkrijete bilo kakvu sumnjivu aktivnost na vašoj web stranici, možete poduzeti odgovarajuće mjere što je prije moguće.

Na taj način možete smanjiti rizik uključen u sigurnost vašeg WordPressa. Zapisnik aktivnosti dodatka možete koristiti za nadzor i praćenje aktivnosti korisnika na vašoj web stranici.

A ako pronađete bilo kakvu sumnjivu aktivnost na svojoj web stranici, možete jednostavno blokirati IP adrese kako biste zaštitili svoje podatke. Također možete izvesti i preuzeti CSV datoteku vaših podataka Dnevnika aktivnosti.

Zaštitite svoju stranicu od DDoS napada

U DDoS napadima, hakeri koriste više sustava za hakiranje vaše web stranice. DDoS napad ne nanosi štetu vašoj web stranici, ali ovaj napad može usporiti rad vaše web stranice satima ili čak danima.

Kako biste zaštitili svoju web stranicu od DDoS napada, iskoristite sigurnosni plugin za WordPress kao što je Sucuri. Ako pronađete neke neuobičajene aktivnosti, možete se obratiti timu Sucuri i dopustiti im da riješe sve probleme s vašom web stranicom.

Iskoristite WordPress sigurnosne dodatke

Na webshop tržištu postoji nekoliko sigurnosnih plugina koje možete razmotriti kako biste osigurali svoju WordPress stranicu.

Izbjegavajte korištenje nulled plugina za svoj webshop. Može povećati sigurnosne rizike stranice. Kupite plugin samo nakon analize njegove izvedbe, reputacije, funkcionalnosti, usluga podrške i recenzija.

WordPress plugini sigurnosti

Ovdje je popis najboljih WordPress plugina koje možete uzeti u obzir za svoj poslovni model.

Sucuri

To je trenutno najbolje sigurnosno rješenje za web stranice koje je dostupno na tržištu. Koristeći Sucuri, možete riješiti sve svoje trenutne probleme i također spriječiti svoju web stranicu od budućih napada jer Sucuri pruža potpuni nadzor stranice.

Redovito prati i skenira vašu stranicu kako bi bila zaštićena i sigurna. Može zaštititi vašu stranicu od svih WordPress ranjivosti i DDoS napada. Sucuri vam također može pomoći da poboljšate brzinu i izvedbu svoje web stranice.

Ukratko, ulaganje u Sucuri korisno je za web stranice koje su zabrinute za sigurnost i žele zaštititi svoju stranicu od svih ranjivosti.

WordPress web stranica hakirana

Google Authenticator

Google Authenticator osigurava da niti jedan neovlašteni korisnik ne uđe u vašu zonu. Omogućuje 2FA i MFA funkcionalnost koja sprječava napade grubom silom.

U slučaju da se isti korisnik nekoliko puta pokuša prijaviti na vašu stranicu, može blokirati svoju IP adresu jer može nadzirati aktivnosti prijave korisnika kako bi održao sigurnost stranice.

Nudi više metoda provjere autentičnosti kao što su QR kod, Push Notification, Soft Token i mnoge druge. Možete odabrati bilo koju od metoda za zaštitu svoje stranice za prijavu.

Sigurnosna WordPress rješenja

Jetpack Security

Jetpack korisnicima WordPressa pruža sigurna i brza sigurnosna rješenja. Omogućuje sigurnosne kopije u stvarnom vremenu koje se mogu vratiti jednim klikom. Ako odaberete Jetpack, dobit ćete sljedeće funkcije:

  • Prevencija napada grubom silom
  • Skeniranje stranice
  • Sprječavanje spama
  • WordPress sigurnosni nadzor
  • Opcija vraćanja jednim klikom
  • Redovite sigurnosne kopije

Također možete razmotriti ova WordPress sigurnosna rješenja kako biste spriječili sumnjive aktivnosti i držali hakere miljama daleko od svoje stranice.

WordPress plugini sigurnosti

LastPass

Hakeri se vole igrati s vašom stranicom za prijavu. Iskušavaju nekoliko kombinacija kako bi provalili vaše podatke za prijavu. A hakerima je vraški lako razbiti lozinke poput 12345, abcdef, lozinka, admin, administrator, root ili naziv trgovine.

LastPass pomaže vlasnicima web stranica da generiraju jake i pouzdane lozinke svaki put kada se trebaju prijaviti. Bez obzira radi li se o osobnom ili poslovnom, ovaj alat možete koristiti za generiranje jake lozinke.

Koristeći LastPass, ne morate se sjećati nikakve lozinke. Kad god želite svoje vjerodajnice za prijavu, možete ih lako pronaći na svom LastPass računu. Također nudi opcije dijeljenja i autentifikaciju s više faktora.

održavanje sigurnosti WordPress stranice

 

Sigurnosni WordPress kontrolni popis

WordPress sigurnosna rješenja za Hosting

  • Odaberite davatelja sigurnog hostinga
  • Provjerite korisničku podršku
  • Pregledajte sigurnosne usluge
  • Provjerite ocjene i recenzije
  • Izbjegavajte korištenje shared hostinga
  • Razmotrite čimbenike kao što su vrijeme neprekidnog rada, sigurnosna brzina i korisnička podrška pri odabiru davatelja usluga hostinga

Sigurnosna WordPress rješenja za stranica za prijavu

  • Koristite jake i jedinstvene lozinke
  • Omogućite 2FA funkcionalnost
  • Nemojte koristiti istu lozinku za više stranica
  • Promijenite zadano korisničko ime ‘Admin’
  • Koristite plugine za sigurnosna rješenja WordPressa kao što su LastPass i Username Changer
  • Ograničite pokušaje prijave
  • Redovito mijenjajte svoje vjerodajnice za prijavu
  • Uvijek izbrišite svoje prethodno korisničko ime i lozinku

Upravljačka ploča WordPressa

  • Definirajte korisničke uloge
  • Prekinute neaktivne sesije (automatska odjava kada nema aktivnosti s strane korisnika)
  • Zaštitite svoju datoteku wp-config.php
  • Iskoristite sigurne mrežne veze
  • Preuzmite Zip datoteku sigurnosne kopije
  • Planiajte ažuriranja WordPressa i PHP-a
  • Uključite HTTPS u URL vaše web stranice
  • Pripremite WordPress sigurnosne kopije svakih sat vremena/tjedne
  • Koristite adresu e-pošte umjesto korisničkog imena
  • Skenirajte i pratite sve WordPress aktivnosti
  • Izbrišite korisničke račune koji više ne pripadaju vašoj organizaciji
  • Stvorite nove korisničke uloge za ograničavanje pristupa
  • Provjerite Googleove stranice na crnoj listi

WordPress teme i plugini

  • Instalirajte sva glavna ažuriranja u vezi s temama i pluginima
  • Uvijek provjerite kompatibilnost i napravite sigurnosnu kopiju prije ažuriranja bilo koje teme ili plugina
  • Stvorite probno okruženje za provjeru novih ažuriranja
  • Nikada ne kupujte nulled teme ili plugine
  • Prije kupnje bilo koje teme ili plugina od treće strane uvijek provjerite recenziju, ocjenu, reputaciju marke i datum zadnjeg ažuriranja.
  • Izbrišite plugine i teme koji više nisu potrebni u vašem poslovanju.
  • Ne kupujte previše ekstenzija jer to može usporiti rad vaše web stranice i hakerima postaje lako širiti zlonamjerni softver.
  • Kupite teme i plugine na uglednim stranicama.

Usluge sigurnosnih rješenja WordPressa

  • Kupite napredne sigurnosne plugine za WordPress.
  • Temeljito provjerite prije odabira bilo kojeg pligina ili pružatelja usluga.
  • Nemojte koristiti previše sigurnosnih ekstenzija

Značajke sigurnosnih rješenja WordPressa koje zahtijeva vaš davatelj

  • Prevencija napada grubom silom
  • Autentifikacija u dva faktora
  • Redovito sigurnosno kopiranje i vraćanje jednim klikom
  • Skenirajte i pratite stranicu
  • Otkrijte sumnjive aktivnosti i blokirajte IP adrese
  • Stvarati Staging Envirnoment
  • Automatske dnevne sigurnosne kopije
  • Rezervni plan zadržavanja
  • Korisnička podrška 24/7
  • Hakiranje i uklanjanje zlonamjernog softvera
  • SSL certifikat
  • Dodatak za predmemoriju s bijelom oznakom
  • Obavijesti e-poštom
  • Sigurnosna revizija WordPressa

Pomoću ovog popisa za provjeru možete zaštititi svoje web mjesto od sigurnosnih problema s WordPressom. Također možete upotrijebiti naš praktični kontrolni popis za pokretanje WordPressa kako biste dovršili svoje aktivnosti razvoja trgovine.

Vrste WordPress napada i zaštita

Često postavljana pitanja o WordPress sigurnosnim rješenjima

Je li WordPress siguran?

WordPress je sigurno rješenje samo ako vlasnici trgovina poduzmu točne sigurnosne mjere kao što su redovito ažuriranje verzija WordPressa, kupnja tema ili plugina s pouzdanih web stranica, korištenje sigurnosnih plugina i poduzimanje drugih važnih sigurnosnih koraka.

Kako zaštititi WordPress stranicu od zlonamjernog softvera?

Sigurnosne prakse WordPressa koje mogu zaštititi web stranice od ranjivosti su:

  • Planiranje redovite sigurnosne kopije
  • Instaliranje glavna ažuriranja WordPressa
  • Korištenje 2FA
  • Provjera WordPress aktivnosti
  • Definiranje korisničkih uloga
  • Ograničavanje neuspjele pokušaje prijave
  • Korištenje napredne sigurnosne dodatke
  • Ažuriranje tema i plugina
  • Brisanje nekorištenih tema i plugina
  • Korištenja SSL certifikat
  • Sprječavanje DDoS napada
  • Osiguravanje svoje datoteke baze podataka
  • Korištenje sigurne i zaštićene mreže
  • Korištenje jakih podataka za prijavu
  • Odabir pružatelja sigurnog hostinga

Kako vaša WordPress web stranica može biti hakirana i što joj se može dogoditi?

Vaša WordPress web stranica može biti zaražena ako ne obratite pozornost na njezinu sigurnost. Hakeri koriste različite softvere za širenje zlonamjernog softvera na vašoj web stranici.

Pokušavaju ući na vašu web stranicu pomoću vaše stranice za prijavu, putem vašeg pružatelja usluga hostinga ili plugina koje koristite za svoju tvrtku.

Hakeri mogu čitati i pisati vaše datoteke. Oni mogu oštetiti imidž vašeg brenda i ugroziti vas u najgorim situacijama. Mogu se dogoditi situacije u kojima ni stručnjaci ne mogu pomoći. Vraćanje vaše web stranice može potrajati tjednima.

Zašto vam je potreban WordPress sigurnosni plan?

Hakeri mogu utjecati na ugled vaše web stranice među vašim korisnicima. Mogu ukrasti vaše osjetljive podatke i podatke vaših klijenata. Ako želite, mogu čak i zaprijetiti vama i vašim klijentima.

Šteta bi mogla biti toliko velika da morate ponovno uspostaviti svoj webshop. Stoga vlasnici web stranica trebaju kupiti sigurnosni plan kako bi svoje web stranice održavali sigurnima i zaštićenima.

    Naš blog