Što je Google Analytics i zašto je važan?

Autor

Davor Vučina

Kategorija

Analitika

Datum

ožu 30, 2022

Što je Google Analytics i zašto je važan?

Imate li web stranicu? Imate li na njoj postavljen Google Analytics (GA)? Vaš pružatelj hostinga vam je već dao alat za analitiku web stranice, no mislite li da je to dovoljno – u krivu ste… A pogledajte i zašto

Na starim marketinškim kanalima kao što su novine, radio i televizor jedino možemo nagađati rezultate kampanje i oslanjati se na podatke koje nam dostavljaju novinarske kuće koji su nerijetko „boostani“.

U doba digitalnog marketinga, čija je glavna prednost upravo mogućnost mjerenja povratnih podataka i analiza uspješnosti kampanje, kako nakon njenog završetka tako i u toku same kampanje, bilo bi glupo ne iskoristiti te blagodati koje su uz to i besplatne.

Najkraće rečeno Google Analytics je moćan alat pomoću kojeg možete provjeriti informacije o korisnicima vaše web stranice i načine na koje ju koriste. Drugim riječima imati web stranicu bez implementirane Google Analytics je kao ploviti s povezom preko očiju.

Saznaj više: Što je Google Analytics?

Što nam Google Analytics pruža?

Google Analytics predstavlja neizostavan alat koji pokazuje pomoću koje ključne riječi je korisnik došao do vas, koliko se zadržao, koje sadržaje pregledava, iz koje države ili mjesta je korisnik te mjeri konverzije i prodaju.

Upravo iz tih razloga Analytics je idealan za vršenje brojnih analiza uspješnosti marketinških kampanja te vam odgovara na sljedeća pitanja

• Koliko posjetitelja dolazi na vašu web stranicu, kada i u koje doba dana

• Tko su vaši posjetitelji, odakle dolaze, kako su došli do vaše web stranice i koliko su se zadržali na njoj

• Za što su posjetitelji iskazali interes, odnosno što su čitali i klikali

• Pokazuje pristupa li se web stranici više putem mobitela ili stolnog računala

• Mjeri uspješnost vašeg SEO-a, te kampanja na Googlu i društvenim mrežama

• Prati vaše ciljeve i konverziju

Osim toga Google Analytics vam omogućava da identificirate vaše najvažnije key performance indicators (KPI), otkloniti poteškoće na web stranici…i još puno toga.

Uzevši sve u obzir, rekli bismo da zaista ima dobrih razloga za korištenje, zar ne?

Google Analytics GA4

Broj posjeta i pregleda na stranici

Broj posjeta dati će vam uvid koliko posjetitelja je bilo na vašoj web stranicu u određenom periodu. Trebate imati na umu da broj posjetitelja i broj pregleda stranice nisu jedna te ista stvar iz razloga što jedan posjetitelj može više puta pregledati stranicu te je zbog toga broj pregleda uvijek veći od broja posjetitelja.

Veći broj pregleda stranice je bitan jer nam ukazuje da su posjetitelji u interakciji s vašom web stranicom i da su iskazali interes za suradnju s vama.

Google Analytics – Izvor posjetitelja

Jedna od ključnih informacija koja nam Google Analytics pruža je i izvor posjetitelja odnosno pokazivanje mjesta od kuda su vaši posjetitelji došli na vašu web stranicu. Postoji više različitih izvora posjetitelja, a to su:

Direct: Posjetitelji koji su direktno došli na vašu web stranicu (najčešće su to posjetitelji koji su već ranije bili na vašoj web stanici)

Social: Posjetitelji koju su preko društvenih mreža došli do vas (Facebook, Instagram…)

Referal: posjetitelji koji su došli s druge web stranice (možete vidjeti s koje točno web stranice su posjetitelji došli do vas)

Organic Search: to su posjetitelji koji su do vaše web stranice došli pomoću Google tražilice

Upravo posjetitelji koji su uz pomoć tražilice su iznimno važni. Oni spadaju u vašu ciljanu publiku koja je pretraživanjem relevantnog sadržaja došla na vašu web stranicu. Iz tog razloga sve web stranice koje izrađujemo u našoj agenciji dolaze uz osnovni SEO paket za vašu web stanicu kako bi povećali broj organskih posjetitelja, ali i smanjili stopu napuštanja.

Google Analytics – Stopa napuštanja

Stopa napuštanja pokazuje nam postotak posjetitelja koji su otimah otišli s web stranice. Zato se najčešće događa koja posjetitelj ne pronađe ono što je očekivao.

Da se razumijemo, stopa napuštanja nije neobična pojava, ali ako zapazite da se s vremenom sve više povećava, trebali bi obratiti pozornost i provjeriti odgovara li sadržaj vaše web stranice opisu te pogledati prikazuje li se web stanica ispravno na drugim uređajima.

Zaključak

Uz pomoć Google Analytics-a lakše ćete razumjeti svoje korisnike i njihove potrebe. U usporedbi s drugim alternativnim alatima, Analytics daje vam duboku analizu o tome kako se vaši korisnici ponašaju, što im se sviđa, a što ne na vašoj web stanici.

Pošto prati toliko parametara vazanih za vašu web stranicu (postoji ih puno više od ovdje navedenih), pruža vam veoma detaljne statističke izvještaje.

Iz svih nabrojanih razloga, ali i mnogo drugih, možete uvidjeti da je Google Analytics must-have alat za vašu web stranicu. Ukoliko trebate bilo kakvu pomoć vezanu za Google Analytics i njegovo postavljanje slobodno nas kontaktirajte!

    Naš blog