Početna stranicaOsnovni pojmovi

Što je CRM?

Što je CRM i zašto je važan za poslovanje?

CRM (Customer Relationship Management) je skraćenica za upravljanje odnosima s klijentima. To je strategijski pristup upravljanju poslovnim odnosima sa sadašnjim i potencijalnim klijentima.

CRM sustav se koristi za skupljanje, obradu i analizu podataka o klijentima, kako bi se poboljšalo poslovanje i unaprijedile poslovne odnose.

CRM je važan za poslovanje jer omogućuje da se svi podaci o klijentima centraliziraju na jednom mjestu, što olakšava upravljanje tim podacima i lakše ih je analizirati.

Također, CRM sustav omogućuje lakše praćenje poslovanja i prati se kako se razvijaju poslovni odnosi s klijentima.

To može pomoći u poboljšanju prodaje i unapređenju poslovnih rezultata. Korištenjem CRM sustava, poslovni odnosi s klijentima postaju efikasniji i prodorniji, što je od velikog značaja za uspješno poslovanje.

Kako CRM sustav pomaže u upravljanju odnosima s klijentima?

CRM sustav pomaže u upravljanju odnosima s klijentima na nekoliko načina.

Prvo, sustav skuplja i centralizira sve podatke o klijentima na jednom mjestu, što olakšava upravljanje tim podacima i lakše ih je analizirati.

Drugo, CRM sustav omogućuje lakše praćenje poslovanja i poslovnih odnosa s klijentima, što može pomoći u identificiranju mogućnosti za poboljšanje prodaje i unapređenje poslovnih rezultata.

Treće, CRM sustav omogućuje automatizaciju poslovnih procesa, što povećava učinkovitost i smanjuje troškove.

Na primjer, sustav može automatski generirati podsjetnike i obavijesti o događajima ili pregledima, što olakšava održavanje kontakta s klijentima i poboljšava poslovne odnose.

Sve u svemu, CRM sustav pomaže u upravljanju odnosima s klijentima tako što olakšava skupljanje, obradu i analizu podataka o klijentima, povećava učinkovitost poslovnih procesa i poboljšava poslovne odnose s klijentima.

Prednosti korištenja CRM sustava za poslovanje

Korištenje CRM sustava može donijeti mnoge prednosti za poslovanje. Ovdje su navedene neke od glavnih prednosti:

 • Poboljšano upravljanje odnosima s klijentima: CRM sustav omogućuje skupljanje, obradu i analizu podataka o klijentima na jednom mjestu, što olakšava upravljanje tim podacima i poboljšava poslovne odnose s klijentima.
 • Povećana prodaja i unapređeni poslovni rezultati: CRM sustav omogućuje praćenje poslovanja i identifikaciju mogućnosti za poboljšanje prodaje i unapređenje poslovnih rezultata.
 • Povećana učinkovitost i smanjenje troškova: CRM sustav omogućuje automatizaciju poslovnih procesa, što povećava učinkovitost i smanjuje troškove.
 • Poboljšano korisničko iskustvo: CRM sustav omogućuje prilagođavanje poslovanja prema preferencijama i interesima klijenata, što poboljšava njihovo korisničko iskustvo.
 • Povećana poslovna fleksibilnost i prilagodljivost: CRM sustav omogućuje lakše prilagođavanje poslovanja promjenama u tržištu i potrebama klijenata, što povećava poslovnu fleksibilnost i prilagodljivost.

Kako odabrati pravi CRM sustav za vaše poslovanje?

Kako biste odabrali pravi CRM sustav za vaše poslovanje, postoje neki koraci koje trebate slijediti:

 • Definirajte svoje poslovne ciljeve i potrebe: Prvo trebate definirati svoje poslovne ciljeve i potrebe kako biste mogli odrediti koje značajke i funkcionalnosti CRM sustava su vam potrebne.
 • Ispitajte različite CRM sustave: Ispitajte različite CRM sustave na tržištu i uporedite njihove značajke i funkcionalnosti s vašim poslovnim ciljevima i potrebama.
 • Razmotrite budžet i troškove: Razmotrite budžet i troškove koji su vam dostupni za kupnju i implementaciju CRM sustava.
 • Provjerite referencije i recenzije: Provjerite referencije i recenzije drugih korisnika za CRM sustave koje razmatrate, kako biste dobili bolji uvid u njihovu učinkovitost i kvalitetu.
 • Testirajte sustave u praksi: Ako je moguće, testirajte CRM sustave u praksi prije nego što se odlučite za kupnju, kako biste dobili bolji uvid u njihovu upotrebljivost i učinkovitost u vašem poslovanju.

Slijedeći ovaj proces, moći ćete odabrati pravi CRM sustav za vaše poslovanje koji će zadovoljiti vaše potrebe i pomoći u postizanju poslovnih ciljeva.

Integracija CRM sustava s drugim alatima za poslovanje

CRM sustav se može integrirati s drugim alatima za poslovanje kako bi se poboljšala učinkovitost i povećala produktivnost. Ovdje su navedene neke od mogućih integracija s drugim alatima za poslovanje:

 • Integracija s poslovnim financijskim alatima: CRM sustav se može integrirati s poslovnim financijskim alatima poput računovodstvenih i knjigovodstvenih sustava, kako bi se omogućila automatizacija financijskih procesa i lakše praćenje poslovanja.
 • Integracija s alatima za upravljanje projektima: CRM sustav se može integrirati s alatima za upravljanje projektima, poput softvera za upravljanje projektima i timovima, kako bi se poboljšala koordinacija i upravljanje projektima.
 • CRM sustav se može integrirati s alatima za marketing, poput softvera za e-mail marketing i automatizaciju marketinga, kako bi se poboljšala personalizacija i ciljanje marketinga prema klijentima. Ovakva integracija omogućuje da se klijenti dobiju pravi sadržaj u pravo vrijeme, što povećava učinkovitost marketinga i poboljšava poslovne odnose s klijentima.
 • Integracija s alatima za anketiranje i povratne informacije: CRM sustav se može integrirati s alatima za anketiranje i povratne informacije, poput softvera za ankete i recenzije, kako bi se poboljšala sposobnost praćenja zadovoljstva klijenata i identifikacija mogućnosti za poboljšanje.

Integracija CRM sustava s drugim alatima za poslovanje može poboljšati učinkovitost i produktivnost, kao i povećati poslovnu fleksibilnost i prilagodljivost.

Različite vrste i modele CRM sustava

Postoje različite vrste i modele CRM sustava na tržištu, koji se razlikuju po svojim značajkama i funkcionalnostima. Ovdje su navedene neke od glavnih vrsta i modela CRM sustava:

 • Operativni CRM: Operativni CRM je fokusiran na automatizaciju i unapređenje poslovnih procesa poput prodaje, marketinga i servisa. Ova vrsta CRM sustava omogućuje lakše praćenje poslovanja i poslovnih odnosa s klijentima, te poboljšava učinkovitost poslovnih procesa.
 • Analitički CRM: Analitički CRM se fokusira na skupljanje i analizu podataka o klijentima kako bi se poboljšala poslovna odlučivanja. Ova vrsta CRM sustava omogućuje lakše praćenje poslovanja i identifikaciju mogućnosti za poboljšanje prodaje i unapređenje poslovnih rezultata.
 • Tehnički CRM: Tehnički CRM se fokusira na integraciju s drugim poslovnim sustavima, kako bi se poboljšala učinkovitost i produktivnost. Ova vrsta CRM sustava omogućuje da se podaci iz različitih poslovnih sustava centraliziraju i integriraju, što povećava poslovnu fleksibilnost i prilagodljivost.
 • Društveni CRM se fokusira na upravljanje odnosima s klijentima putem društvenih medija i drugih društvenih kanala. Ova vrsta CRM sustava omogućuje da se prati i upravlja interakcijama s klijentima na društvenim medijima, te da se poboljša poslovna prisutnost i reputacija na društvenim medijima.
 • Mobilni CRM: Mobilni CRM omogućuje da se CRM sustav koristi na mobilnim uređajima poput pametnih telefona i tablet računala. Ova vrsta CRM sustava omogućuje da se poslovni procesi prate i upravljaju na putu, te da se poboljša produktivnost i učinkovitost.
 • Cloud-based CRM: Cloud-based CRM je CRM sustav koji se pruža kao usluga preko interneta, a ne kao lokalno instalirana aplikacija. Ova vrsta CRM sustava omogućuje da se sustav koristi i pristupa preko interneta, te da se smanje troškovi i poveća fleksibilnost.

Različite vrste i modele CRM sustava se mogu koristiti zajedno ili pojedinačno, ovisno o potrebama i ciljevima poslovanja.

Na primjer, neka tvrtka može koristiti operativni CRM za automatizaciju poslovnih procesa poput prodaje i marketinga, te istovremeno koristiti analitički CRM za skupljanje i analizu podataka o klijentima.

Ili, neka tvrtka može koristiti mobilni CRM za pristup sustavu na putu, te istovremeno koristiti cloud-based CRM za smanjenje troškova i povećanje fleksibilnosti.

Korištenje različitih vrsta i modela CRM sustava omogućuje da se poslovni ciljevi i potrebe bolje zadovolje, te da se poboljšaju rezultati poslovanja.

Kako se CRM sustav razlikuje od drugih alata za upravljanje poslovanjem?

CRM sustav se razlikuje od drugih alata za upravljanje poslovanjem po svojoj fokusiranosti na upravljanje odnosima s klijentima.

Dok su drugi alati za upravljanje poslovanjem fokusirani na upravljanje internim poslovnim procesima i resursima, CRM sustav je fokusiran na skupljanje, obradu i analizu podataka o klijentima, te na poboljšanje poslovnih odnosa s njima.

Ovo znači da CRM sustav ima specifične značajke i funkcionalnosti koje se ne mogu naći u drugim alatima za upravljanje poslovanjem, poput mogućnosti za praćenje poslovnih odnosa s klijentima i automatizaciju poslovnih procesa poput prodaje i marketinga.

S druge strane, drugi alati za upravljanje poslovanjem imaju značajke i funkcionalnosti koje nisu dostupne u CRM sustavu, poput upravljanja poslovnim financijama i upravljanja projektima.

Napredne primjene CRM sustava i budućnost upravljanja odnosima s klijentima

Napredne primjene CRM sustava se fokusiraju na korištenje novih tehnologija i alata za poboljšanje upravljanja odnosima s klijentima. Ovdje su navedene neke od tih naprednih primjena:

 • Umjetna inteligencija i strojno učenje: CRM sustavi se mogu integrirati s umjetnom inteligencijom i alatima za strojno učenje, kako bi se poboljšala analiza podataka o klijentima i poboljšao odgovor na njihove potrebe i zahtjeve.
 • Analiza cijelog klijenta: Napredni CRM sustavi omogućuju analizu cijelog klijenta, što uključuje ne samo podatke o klijentima već i podatke o njihovim interakcijama s tvrtkom i drugim klijentima. Ovo omogućuje bolje razumijevanje potreba i ponašanja klijenata, te poboljšano upravljanje odnosima s njima.
 • Prediktivna analiza: Napredni CRM sustavi se mogu koristiti za prediktivnu analizu, što omogućuje da se pretpostavi buduće ponašanje klijenata i da se na to reagira unaprijed. Ovo poboljšava učinkovitost poslovnih procesa i povećava prodaju.
 • Virtualni asistenti: CRM sustavi se mogu integrirati s virtualnim asistentima poput Siri i Alexa, kako bi se poboljšala interakcija s klijentima i povećalo zadovoljstvo klijenata.

Napredne primjene CRM sustava se fokusiraju na korištenje novih tehnologija i alata za poboljšanje upravljanja odnosima s klijentima, te za povećanje učinkovitosti i produktivnosti poslovanja.

U budućnosti se očekuje da će CRM sustavi sve više koristiti tehnologije poput umjetne inteligencije i virtualnih asistenata za još bolje upravljanje odnosima s klijentima.

Zaključak

CRM sustav je alatka koja se koristi za upravljanje odnosima s klijentima. Sustav omogućuje da se skupe, obrade i analiziraju podaci o klijentima, te da se poboljšaju poslovni odnosi s njima.

Korištenjem CRM sustava tvrtke mogu poboljšati prodaju, povećati zadovoljstvo klijenata i poboljšati poslovne rezultate. Napredne primjene CRM sustava uključuju korištenje tehnologija poput umjetne inteligencije i virtualnih asistenata za još bolje upravljanje odnosima s klijentima.

U budućnosti se očekuje da će CRM sustavi sve više utjecati na način na koji se posluje i upravljaju odnosima s klijentima.

Imate dodatnih pitanja?

Kontaktirajte nas

  Naš blog