Početna stranicaOsnovni pojmovi

Što je domena?

Najjednostavnija definicija bila bi ta da je domena jedinstveno ime za Internet adresu (web stranicu) npr. descol.hr. Upravo naziv domene korisnik upisuje u prozor preglednika kako bi došao do određene web stranice.

Stvarna adresa web-mjesta složena je brojčana IP adresa (npr. 103.21.244.0), ali zahvaljujući DNS-u, korisnici mogu unijeti imena domena prilagođene ljudima i biti preusmjereni na web-stranice koje traže. Ovaj proces je poznat kao DNS pretraga.

Naziv domene je unikatan, tj. ne može biti više domena istog naziva. Domene se registriraju kod određenih institucija pod određenim pravilima (koja nisu ista za sve domene), a evo osnovnih stvari koje bi bilo dobro da znate o domenama, objašnjenih jednostavnim jezikom.

domena digitalna agencija

Ekstenziji

Domene se razlikuju ponajprije po nastavku (ekstenziji) iza točke. Ti nastavci označavaju vršnu (TLD-top level domain) domenu, a vezani su u većini uz države. .HR je oznaka za hrvatske domene, koje dodjeljuje hrvatska institucija CARNET, pod određenim pravilima, domena .SI označava slovenske domene, .BA BiH domene, .DE njemačke itd..

Postoje i domene koje su dodijeljene velikim nacionalnim sustavima u SAD npr .GOV za državnu upravu, .MIL – vojska, te domene mogu registrirati samo navedene institucije, ali postoje i globalne domene pod upravljanjem SAD-a, .COM, .NET i .ORG.

Registracija domene

Važno je odabrati jednostavnu i lako pamtljivu domenu, jer tako izabrana domena ima značajnu ulogu u privlačenju posjetitelja na vaše web sadržaje. Naziv domene možemo usporediti sa stvarnom fizičkom lokacijom negdje u gradu.

Ako je naziv bolji, jednostavniji, kraći i zvučniji, to je kao da imate bolju lokaciju u gradu, negdje u centru. Do danas je većina zvučnih i jednostavnih imena domena registrirano. Većina Domena se registriraju po principu, tko prvi njegova domena.

Za registraciju domene, preporučujemo da posjetite GoDaddy ili Namecheap.

Uz domenu bit će vam potreban i hosting. Više o hostingu saznajte na sljedećem linku.

Imate dodatnih pitanja?

Kontaktirajte nas

    Naš blog