Početna stranicaOsnovni pojmovi

Što je hosting?

Hosting (ili web-hosting) je usluga zakupa prostora na internetskom poslužitelju (serveru) na kojem će biti smještene vaše web-stranice.

Svaka web stranica koju ste ikada posjetili nalazi se na nekom internetskom poslužitelju.

Glavne vrste hostinga su shared, dedicated, VPS (Virtual Private Server) i reseller. Razlikuju se po vrsti tehnologije koja se koristi za poslužitelj, razini upravljanja i dodatnim uslugama u ponudi.

hosting digitalna agencija

Pri kupovini hostinga trebate znati da zapravo plaćate za iznajmljivanje. Zakup hostinga obično traje 12 mjeseci, ali ga možete produžiti koliko god vi želite.

Cijena najčešće ovisi o tome koliko prostora zakupljujete (1 GB, 5 GB, 20 GB…). Za većinu jednostavnijih web stranica pola GB prostora je i više nego dovoljno, dok za stranice s više sadržaja kao što su na primjer webshopovi ipak je potrebno više prostora.

Osim prostora na serveru, također je potrebno zakupiti i domena koja će predstavljati internetsku adresu vašu web-stranicu (npr. www.naziv-tvrtke.com).

Što je domena?

Pri zakupu hostinga i domene, dobra je praksa razdvojiti domene i web hosting, nikako ih ne kupujte zajedno kod jedne firme.

Hosting možete zakupiti u Hrvatskoj, ali i bilo gdje na svijetu. Najpoznatije svjetske tvrtke za hosting su HostgatorGoDaddyBluehostiPage itd. koje su ipak nešto povoljnije nego da zakupljujete u Hrvatskoj.

Imate dodatnih pitanja?

Kontaktirajte nas

    Naš blog