Početna stranicaOsnovni pojmovi

Što je SSL?

Što je SSL i zašto je važan?

SSL (Secure Sockets Layer) je enkripcijski protokol koji se koristi za osiguravanje sigurne veze između web preglednika i web poslužitelja. SSL se koristi za šifriranje podataka koje se prenose između web preglednika i web poslužitelja, što znači da je te podatke teško pročitati u slučaju da se nađu u pogrešnim rukama.

SSL je važan zato što nam omogućuje da prenosimo osjetljive podatke, poput lozinki i financijskih podataka, sigurno preko interneta. Bez SSL-a, te bi podatke bilo moguće lako prenijeti neovlaštenim osobama koje bi ih mogli iskoristiti u zlonamjernim svrhu.

Kada se posjetite web stranicu koja koristi SSL, u web pregledniku se pojavljuje padajući izbornik s informacijama o SSL certifikatu. To znači da je veza između web preglednika i web poslužitelja sigurna i da su podaci koje prenosite zaštićeni.

Web stranice koje koriste SSL imaju URL koji počinje s “https://” umjesto “http://”. Ovo je jasan znak da koriste SSL i da su sigurne za posjetiti.

Ukratko, SSL je važan zato što nam omogućuje da prenosimo osjetljive podatke sigurno preko interneta. Ako posjetite web stranicu koja koristi SSL, možete biti sigurni da su vaši podaci zaštićeni.

Kako SSL štiti vaše online aktivnosti?

Kada se posjetite web stranicu koja koristi SSL, svi podaci koje prenosite između vašeg preglednika i poslužitelja su šifrirani. To znači da ih je teško pročitati u slučaju da se nađu u pogrešnim rukama.

Koristeći SSL, možete biti sigurni da su vaše online aktivnosti zaštićene. Na primjer, ako koristite web stranicu za online bankarstvo, SSL će šifrirati podatke koje prenosite kada unosite svoje korisničko ime i lozinku, što znači da ih ne može nitko prenijeti neovlaštenim osobama.

SSL također štiti vaše online aktivnosti od “man-in-the-middle” napada. To je vrsta napada u kojoj se neovlaštena osoba sučeljava između dvije strane koja razmjenjuju podatke preko interneta, kako bi mogla pročitati i/ili mijenjati te podatke. Kada se koristi SSL, takav napad je teže izvesti zato što su podaci šifrirani.

SSL također pomaže u sprečavanju lažnih web stranica. Kada se posjetite web stranicu koja koristi SSL, web preglednik će provjeriti da li je certifikat web stranice istinit. Ako je certifikat lažan ili nevažeći, web preglednik će vas upozoriti da postoji opasnost od posjeta takvoj stranici.

Ukratko, SSL štiti vaše online aktivnosti šifriranjem podataka koje prenosite preko interneta, štiti vas od “man-in-the-middle” napada i pomaže u sprečavanju lažnih web stranica. Koristeći SSL, možete biti sigurni da su vaše online aktivnosti zaštićene.

Kako odabrati pravi SSL certifikat za vašu web stranicu?

Kada odabirete SSL certifikat za vašu web stranicu, postoji nekoliko stvari koje trebate uzeti u obzir. Prvo, trebate odabrati vrstu SSL certifikata koja najbolje odgovara vašim potrebama. Postoje tri glavne vrste SSL certifikata:

Domen-validirani SSL certifikat

Ovaj certifikat provjerava da li ste vlasnik domene, ali ne provjerava vaš identitet. Domen-validirani SSL certifikat je najjeftinija opcija, ali se smatra manje sigurnom od drugih vrsta SSL certifikata.

Organizacijska-validirani SSL certifikat

Ovaj certifikat provjerava da li ste vlasnik domene i da li ste pravna organizacija. Organizacijska-validirani SSL certifikat je skuplji od domen-validiranog certifikata, ali je sigurniji i pruža veće povjerenje posjetitelja.

Extended Validation SSL certifikat

Ovaj certifikat provjerava da li ste vlasnik domene, da li ste pravna organizacija i da li ste provjerili identitet. Extended Validation SSL certifikat je najskuplji od svih vrsta SSL certifikata, ali također pruža najveću sigurnost i povjerenje posjetitelja.

Nakon što odaberete vrstu SSL certifikata, trebate odabrati providera koji će vam izdati certifikat. Provjerite da li provider ima dobru reputaciju i da li nudi podršku u slučaju problema. Također, provjerite da li provider ima odgovarajuće sigurnosne mjere za čuvanje vaših podataka.

Kada odabirete SSL certifikat, važno je da odaberete onaj koji najbolje odgovara vašim potrebama. Domen-validirani SSL certifikat je jeftinija opcija, ali je manje sigurna. Organizacijska-validirani i Extended Validation SSL certifikati su skuplji, ali pružaju veću sigurnost i povjerenje posjetitelja. Važno je da odaberete pouzdanog providera koji će vam izdati certifikat. Ako odaberete pravi SSL certifikat za vašu web stranicu, moći ćete pružiti sigurnost i povjerenje posjetiteljima.

Kako instalirati SSL certifikat na vašu web stranicu?

Instaliranje SSL certifikata na vašu web stranicu može se učiniti nekoliko načina, ovisno o vašem web hostingu i vrsti SSL certifikata koji ste odabrali.

Ako koristite shared hosting, najjednostavniji način instalacije je da kontaktirate podršku vašeg hosting provajdera i zatražite da instaliraju SSL certifikat za vas. Oni će vas uputiti kako to napraviti i mogu vam pomoći u slučaju problema.

Ako koristite VPS ili dedicated server, možete instalirati SSL certifikat sami. Prvo, morate preuzeti SSL certifikat od providera koji vam ga je izdao. Zatim, morate preuzeti i instalirati intermediarni certifikat (ako ga provider nije uključio u SSL certifikat).

Nakon toga, morate konfigurirati web server tako da koristi SSL certifikat. Konfiguracija se razlikuje ovisno o vrsti web servera koji koristite, pa vam preporučujemo da se obratite dokumentaciji ili podršci vašeg web servera za pomoć.

Kada instalirate SSL certifikat, važno je da provjerite da li je instalacija uspješna i da li web stranica radi kako treba. To možete učiniti pomoću alata za provjeru SSL certifikata, poput https://www.sslshopper.com/ssl-checker.html.

Ako se pojave bilo kakvi problemi, obratite se provideru koji vam je izdao SSL certifikat ili podršci vašeg web hosta za pomoć.

Ukratko, instalacija SSL certifikata na vašu web stranicu zahtijeva nekoliko koraka, ovisno o vašem web hostingu i vrsti SSL certifikata. Ako koristite shared hosting, najjednostavnije je da kontaktirate podršku hosting provajdera i zatražite da instaliraju SSL certifikat za vas.

Ako koristite VPS ili dedicated server, možete instalirati SSL certifikat sami, ali možda ćete trebati pomoć dokumentacije ili podrške vašeg web servera. Kada instalirate SSL certifikat, važno je da provjerite da li je instalacija uspješna i da li web stranica radi kako treba.

SSL a HTTPS: što je razlika i zašto je važna

SSL (Secure Sockets Layer) i HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) su dva pojma koja se često spominju zajedno, ali postoji razlika između njih.

HTTPS je varijanta HTTP protokola (Hypertext Transfer Protocol) koja koristi SSL za šifriranje podataka. Kada se posjetite web stranicu koja koristi HTTPS, web preglednik komunicira s web poslužiteljem preko sigurne veze koja koristi SSL.

To znači da su podaci koje prenosite sigurni i da ih je teško pročitati u slučaju da se nađu u pogrešnim rukama.

Razlika između SSL-a i HTTPS-a je u tome što je SSL enkripcijski protokol, dok je HTTPS varijanta HTTP protokola koja koristi SSL za šifriranje podataka. Dok se SSL može koristiti za šifriranje bilo koje vrste podataka, HTTPS se koristi isključivo za šifriranje podataka koji se prenose preko HTTP protokola.

Zašto je važna razlika između SSL-a i HTTPS-a? Kada posjetite web stranicu koja koristi HTTPS, možete biti sigurni da su podaci koje prenosite sigurni i da ih je teško pročitati u slučaju da se nađu u pogrešnim rukama.

To je važno za sigurnost vaših online aktivnosti, posebno ako prenosite osjetljive podatke poput lozinki i financijskih podataka. Ako posjetite web stranicu koja ne koristi HTTPS, ne možete biti sigurni da su podaci koje prenosite sigurni, što predstavlja rizik za sigurnost vaših online aktivnosti.

Zaključak

SSL (Secure Sockets Layer) je enkripcijski protokol koji se koristi za osiguravanje sigurne veze između web preglednika i web poslužitelja. SSL šifrira podatke koje prenosite preko interneta, što znači da ih je teško pročitati u slučaju da se nađu u pogrešnim rukama.

SSL je važan za sigurnost vaših online aktivnosti, posebno ako prenosite osjetljive podatke poput lozinki i financijskih podataka. Ako posjetite web stranicu koja koristi SSL, možete biti sigurni da su podaci koje prenosite zaštićeni.

Imate dodatnih pitanja?

Kontaktirajte nas

    Naš blog